Проектозабрана на лимузините над 10 години

Проектозабрана на лимузините над 10 години

Първи проектозакон за забрана на стари лимузини

Щатските власти в Ню Йорк предприеха драстични мерки за безопасността на клиентите на лимузини под наем след потресаваща катастрофа миналата есен. На 6-и октомври 2018г. в селцето Скохери близо до столицата Олбъни 17-годишен 10-метров Форд Екскържън със 17 пасажери на борда пресече ползващото се с предимство шосе 30А, като по чудо избегна трафика, но се вряза в джип Тойота на отсрещния паркинг, след което падна в близката канавка. При инцидента загинаха всички 17 пътници в лимузината, шофьорът и двама пешеходци на паркинга. 20-те жертви направиха злополуката най-мащабната катастрофа в историята на бизнеса с лимузини под наем в историята на страната.

На 11-и февруари Националната служба за транспортна безопасност на САЩ излезе с първия си предварителен доклад по случая, в който е описана фактологията и хронологията на събитията, но липсват заключения относно причините, тъй като по него още тече разследване.

В пресконференция говорителят на Щатския автомобилен департамент на Ню Йорк Тим О’Брайън посочи, че щатът затяга изискванията си за техническа годност на лимузините, като след координирани усилия и дискусия с полицейските служби ще внесе за одобрение законопроект, който ограничава възрастта им до 10 години по технически съображения. В неофициално изявление представителни на щатския парламент уточниха, че ако законът влезе в сила, целта му няма да е да накаже цялата индустрия заради един оператор и, че това не би било справедливо, понеже като цяло бизнесът с лимузини под наем има позитивно обществено въздействие като дава транспорт на много хора, които в други случаи биха шофирали собствените си автомобили под въздействието на алкохол.

Досега подобно техническо ограничение бе въведено единствено в Калифорния, където от 2018г. всички лимузини трябва да разполагат с пета врата в предната част на пасажерския салон за бърза евакуация на пътниците. При приемане на законопроекта Ню Йорк би станал първият щат с ограничение във възрастта на автомобилите с цел безопасност.